Milloin uusi kuomu?

Heti ensiksi korostan, että saumojen pettäminen ei tarkoita välttämättä että kuomu olisi tiensä päässä. Usein se on vain ommel joka pitää uusia (5-7 -vuoden välein).

 

Vene kuomujen käyttöikä vaihtelee paljon käytön mukaan, mutta melkein yhtä suuri merkitys on sillä missä venettä säilyttää. Sisämaassa järvellä kuomut kestävät paljon kauemmin kuin merellä – vielä jos säilytys alueella on paljon pölyä – kuten esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alueella on – on kuomun käyttöikä huomattavasti lyhyempi.

Kuomun kestoon voi itse omalla toiminnallaan vaikuttaa mm. siten että huuhtelee reissun jälkeen kuomun makealla vedellä puhtaaksi suola vedestä. Pesu tulisi suorittaa kunnolla vähintään kerran kaudessa ja sekin tulisi tehdä hellävaraisesti. Mäntysuopa ja pehmeä harja välineiksi ja jos vaikka pesuhuoneeseen mahtuu, niin sinne levälleen ja huolellinen jynssäys käytiin. Saippualla pestäessä ( ei kemikaaleilla) kankaan oma kyllästys pysyy paremmin ja vähentää näin tarvetta kyllästämiseen.

Kyllästystä ei tarvitse tehdä EIKÄ PIDÄ tehdä ennen kun kuomu vuotaa vettä. Eihän kukaan paikkaa polkupyörän rengastakaan ennen kuin se on mennyt rikki, sama pätee veneen kuomuun.